Skip to main content
Sumbangan

Yayasan Geomatika serah zakat kepada PPZ-MAIWP

By February 9, 2022No Comments2 min read

Alhamdulillah telah disempurnakan Penyerahan Kutipan Zakat daripada Yayasan Geomatika kepada Pusat Pungutan Zakat, MAIWP. Yayasan Geomatika telah dilantik sebagai Ejen Kutipan Zakat oleh PPZ pada April 2021. Untuk tahun pertama ini, pembayar utama adalah daripada anak-anak syarikat di bawah Kumpulan Geomatika.

Serahan telah dibuat oleh Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Geomatika, Prof Datuk Sr Dr Mohaizi b Mohamad kepada Pengurus Besar PPZ (WP), Tuan Haji Khalil Mohamed. InshaAllah, Yayasan Geomatika akan meneruskan dakwah zakat kepada prospek dengan lebih meluas untuk tahun-tahun mendatang.

Yayasan Geomatika adalah Yayasan yang berdaftar dibawah Jabatan Perdana Menteri dan melaporkan laporan tahunan dan audit kepada Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU). Yayasan Geomatika juga menerima wakalah daripada pembayar zakat korporat.
90% dana Yayasan digunakan untuk tujuan menyokong pembelajaran dan pengajian para pelajar kami. Dana tersebut digunakan untuk wang sara diri dan tajaan kemudahan penginapan terutamanya bagi kumpulan B40 dan pelajar di bawah kumpulan asnaf. 10% lagi digunakan untuk aktiviti bagi pemerkasaan Ibu tunggal, OKU dan komuniti termasuk mangsa-mangsa bencana alam.
Berikutan impak pandemic COVID19, kami menerima peratusan permohonan yang lebih tinggi daripada kebiasaan atas sebab utama penjaga kehilangan pekerjaan dan sumber pendapatan.
Sebagai inisiatif memastikan pengajian pelajar tidak terjejas dan diteruskan sehingga tamat pengajian, di sinilah Yayasan Geomatika memainkan peranan untuk menyokong keperluan para pelajar dibawah IPT Kumpulan Geomatika.
Yayasan Geomatika mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pembayar zakat dan mereka yang menderma kepada Yayasan Geomatika. Semoga amalan ini dikira sebagai amalan baik yang diterima oleh Allah SWT.

Untuk maklumat lanjut berkaitan “Sponsor a Scholar” atau kempen-kempen lain dibawah Yayasan Geomatika, layari www.yayasangeomatika.com